Telefón

0911 348 363

Email

ccvc@ccvc.sk

Otváracie hodiny

Pondelok - Piatok: 10:00 - 20:00

Balet, jedna z najklasickejších a najumeleckejších foriem tanca.

Prvýkrát sa objavil počas talianskej renesancie v 15. storočí, predtým ako Francúzsko a Rusko ďalej rozvíjali techniky. Samotné slovo „balet“ je navyše francúzske slovo odvodené z talianskeho slova „Balletto“, čo znamená „tancovať“.

Balet sa v 20. storočí stal celosvetovo známym a infiltroval kultúry z krajín celého sveta. To znamená, že trocha vedomostí je dlhá cesta – tu je rýchly prehľad umenia:

Mnoho baletných štýlov

Skoršie baletné štýly, ako francúzsky balet, taliansky balet a ruský tanec, boli spojené s geografickými koreňmi. Najnovšie techniky, ako je neoklasický balet a súčasný balet, spájali klasický balet s rôznymi tanečnými metódami.

Romantická éra priniesla najhranejší romantický baletný štýl v devätnástom storočí. Baleríny, oblečené v tradičných šatách, často zobrazujú magickú ženu, ktorá zotročila srdcia smrteľníkov. Tento baletný štýl sa vyznačuje pointe technikou, presnými pohybmi tela a silnými emóciami. La Sylphide a Coppélia sú dva z najznámejších romantických baletov.

  • Klasická baletná terminológia a metódy oddeľujú francúzsky, taliansky a ruský štýl. Anglický štýl zahŕňal francúzske, talianske, ruské a dánske charakteristiky. Luskáčik a Labutie jazero sú dva z najznámejších Čajkovského baletov.
  • Na rozdiel od klasického baletu, neoklasický balet nemá formálny, dej, kostýmy ani výpravu. Odstraňuje formálnosť a zavádza nové prístupy a nápady. George Balanchine je považovaný za najvýznamnejšieho neoklasického choreografa.
  • Baletné metódy, ako je klasický balet, sa v súčasnom balete kombinujú s modernými, etnickými a jazzovými tanečnými štýlmi. Pri súčasnom balete a súčasnom tanci sú pohyby výraznejšie a rýchlejšie, vrátane práce na podlahe, tanca naboso a herectva.

Metódy baletu

Systematické a štandardizované tréningové programy klasického baletu často vyvíja jeden dizajnér alebo baletná spoločnosť. Žiaden tvorca však neštandardizoval francúzsky a americký baletný štýl ako tréningový systém alebo metódu.

  • Cecchettiho metóda (talianska) bola pomenovaná podľa baletného tanečníka Enrica Cecchettiho.
  • Metóda Vaganova (rusky) bola pomenovaná po tanečnici Agrippine Vaganovej a metóda Legat bola pomenovaná po tanečníkovi Nikolai Legatovi.
  • Profesionálni baletní tanečníci vyvinuli tréningovú metódu Royal Academy of Dance (anglicky).

Baletná hierarchia

Baletné spoločnosti sú organizácie, ktoré riadia baletné produkcie a niekedy aj zájazdy. Trénujú, najímajú a platia talentovaných umelcov. V každej spoločnosti na celom svete existujú rodovo neutrálne hierarchie, ktoré demonštrujú úlohy a zodpovednosti:

  1. riaditeľ
  2. Sólista
  3. Zbor baletu
  4. Učeň

Aj naše Cirkevné centrum voľného času v Snine otvára krúžok baletu pre deti. Plníme sny vašim deťom.

Odporúčané články

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *